Tips för tystare miljöer!

980-6

Begagnade tennisbollar, yogamattor, överkast och små bitar liggunderlag. Helgums förskola har fått mycket tystnad för lite pengar. Nu ska förskolan bli modellen som andra kan ta efter.

– Vi har skapat en mycket lugnare miljö med enkla medel, säger Annika Svensson, hörselpedagog och projektledare.

Buller på skolor och förskolor utgör ofta ett betydande arbetsmiljöproblem både för barn och vuxna. Buller skapar stress, påverkar inlärning och försämrar koncentrationsförmågan. En stökig ljudmiljö tar mer hjärnkapacitet i anspråk och lämnar mindre över till att förstå, tolka och arbeta. 

Lösningarna är i många fall kreativa och billiga. Stuvbitar från golvmattor, liggunderlag eller yogamattor blir dämpande underlägg på hyllor, bord och bänkar, begagnade tennisbollar blir möbeltassar, mjuka tygkorgar har ersatt plastbackarna i leksaksrummen, draperier och ljuddämpande gardiner har satts upp.  Och vadderad folie – egentligen avsett för motorrum i bilar – dämpar ljudet från torkskåpet, som förresten också fått ett skyddande draperi. Pedagogerna Anita Johnsson och Anneli Carlsson är entusiastiska. – Det är väldigt mycket tystare och lugnare. Förut tänkte man inte så mycket på ljudnivån, men nu känner man skillnaden, säger de.

Men allt är inte lågbudget. Man har även lagt in ljuddämpande golv och mattor, tysta leksaker har köpts in och i flera rum återfinns också väggabsorbenter och skärmar som förhindrar att ljudvågorna studsar runt i rummet. Facit är slående. Ljudmätningar före och efter visar att nivåerna minskat ordentligt – i vissa fall har de nästan halverats. – Nu hoppas vi att många vill komma hit och inspireras. Goda idéer ska spridas, säger Annika Svensson.
Tennisbollar som möbeltassar980-4Yogamatta i bestikkorgen980-5

 

Läs mer http://www.allehanda.se/angermanland/solleftea/tystare-forskola-med-enkla-medel
Katarina Östholm
0620-257 90
katarina.ostholm@mittmedia.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *